Films en televisie/Overig Disney nieuws

De volgende Disney-prinses is Latina en krijgt échte politieke macht

De laatste jaren is Disney hard aan het werken om haar niet-zo-feministische imago wat recht te trekken. Terwijl de vroegere Disney-prinsessen niet echt een functie hadden, tenzij gered worden door een prins telt, zijn de huidige Disney-dames straffe madammen met boel dingen te doen. De jongste telg in de familie slaat op dat vlak twee vliegen in één klap: ze is Latina, en een prinses met échte politieke macht. Yup, de 16-jarige Elena van Avalor heeft een koninkrijk te runnen: RESPECT.

Alle kleine (en minder kleine) meisjes hebben er wel eens van gedroomd om een Disney-prinses te zijn. Alleen, heel veel deden die eerste prinsessen toch niet, behalve wachten tot hun prins hen kwam redden. De laatste jaren kwam daar al wat verandering in: Mulan ging het leger in en Elsa redde haar koninkrijk. Toch zit er vaak nog een reddende man in de verhalen, maar daar komt nu dus verandering in: Elena van Avalor is een 16-jarige prinses die gewoon zelf haar koninkrijk moet leiden én ze is Latina.

De nieuwe prinses krijgt geen eigen film, maar een heuse eigen serie, die al sinds 1 juli te bekijken is op de Disney-app. Sommige critici vinden het vreemd dat Elena geen film krijgt, maar bij Disney vonden ze dat er meer in het personage zat dan in één film kon. Er komen zeker vijf seizoenen, Disney is er dus van overtuigd dat Elena zal aanslaan.

Elena is dus ook een Latina-prinses, en er zitten dus ook veel Latijns-Amerikaanse invloeden in de serie. Zo zit er veel Mariachi-muziek in, en draagt Elena ook traditionele Latina-kledij. Alleen spreekt de prinses niet met een Spaans accent, in tegenstelling tot haar ouders. Maar daar hebben de makers ook een uitleg voor: de jeugd van tegenwoordig heeft ook een Amerikaans accent, terwijl hun ouders nog een Spaans accent hebben. Het is dus gewoon een afspiegeling van de maatschappij, volgens Disney.

Prinses Elena krijgt trouwens ook geen directe love-interest in de serie. “Zoals een normaal tienermeisje heeft Elena natuurlijk ook mannelijke vrienden. Dat wil niet zeggen dat ze daarom romantische bedoelingen moet hebben”, zeggen de ontwerpers aan Amerikaanse krant The New York Times.

Dat zoveel ‘serieuze’ mensen de tekenfilms van Disney analyseren is tegelijk een vloek en een zegen voor het bedrijf. Omdat ze vooral op kinderen richten, worden ze extra gecontroleerd en moeten ze voldoen aan hogere standaarden. Iedereen heeft er een mening over, en iedereen wil zichzelf terugvinden in Disney. Met Elena spreken ze alvast een groot stuk van de Zuid-Amerikaanse markt aan.
Bron : http://newsmonkey.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s