Disney Dining Plan

Bij het boeken van je vakantie naar Walt Disney World is er de mogelijkheid om het Disney Dining Plan bij te boeken (het is dus niet verplicht). Dit is een manier om je eten tijdens je verblijf als het ware ‘vooraf af te kopen’. Een Dining Plan kun je niet los boeken, dit moet je bij een Vacation Package erbij nemen. Een Vacation Package bestaat uit je verblijf, entree en eventueel je vlucht en/of je eten.

Er bestaan 6 soorten Dining Plans:
1. Quick Service Dining Plan
2. Disney Dining plan (‘standaard’ Dining Plan)
3. Deluxe Dining plan
4. Premium Dining plan
5. Platinum Dining plan
6. Wine & Dine Plan

1. Quick Service Dining Plan
Bij het Quick Service Dining Plan krijg je 2 Quick Service credits en 1 Snackpoint per persoon per nacht.

2. Disney Dining Plan
Bij het Disney Dining Plan krijg je 1 Quick Service credit, 1 Table Service credit en 1 Snackpoint per persoon per nacht.

3. Deluxe Dining Plan
Bij het Deluxe Dining Plan krijg je 3 Table Service credits en 2 Snackpoints per persoon per nacht.

4. Premium Dining Plan
Bij het Premium Dining Plan krijg je 3 maaltijden (ontbijt, lunch, diner) en 2 Snackpoints per persoon per nacht. Bij Signature Diningen bij dineren op je kamer betaal je met dit plan ook maar 1 Table Service Point (terwijl deze services normaal 2 Table Service Points kosten). Daarnaast zit het volgende erbij in: golven,  sportvis excursie, watersporten, huur van kano’s , waterfietsen, fietsen etc., tennis, paarden activiteiten bij Fort Wilderness resort, midget golf, boogschieten, deelname aan een selectie guided tours, kinderopvang bij de activity centers, 1x toegang tot Cirque du Soleil La Nouba tijdens je verblijf.

5. Platinum Dining Plan
Het Platinum Dining Plan is hetzelfde als het Premium Dining Plan plus wat extraas. Zo kun je ook met 1 Table Service Point gaan eten bij Victoria & Alberts (het duurste restaurant in Walt Disney World, die normaal niet mee doet aan de Dining Plans). Daarbij zit er verder nog bij: cruise om vuurwerk kijken voor Epcot’s Illuminations en Magic Kingdom’s Wishes, plaatsreservering voor Fantasmic, spa behandelingen, gratis Photopass cd per kamer, gratis photopass professionele fotoshoot, racen op Disney’s circuit.

6. Wine & Dine Plan
Deze koop je erbij en geeft recht op 1 wijn punt per persoon per nacht (kan niet met het Quick Dining Plan).

Extra informatie over de Dining Plans:

 • Alle Dining Plans zijn inclusief een Refillable Mug. Dit is een beker van 0,5 liter die je onbeperkt mag vullen op elk resort (dus niet in de parken).
 • Dining Plans zijn boekbaar voor je hele gezelschap (dus niet voor 1 persoon wel en voor 1 persoon niet). Het is echter pas vanaf 3 jaar oud inclusief.
 • De punten waar je recht op hebt zijn per nacht dat je verblijft op het resort. Het gaat in op de dag dat je incheckt en het is geldig tot op de laatste dag van je verblijf tot middernacht.
 • In Amerika bestaat niet zoiets als BTW. Daarom betaal je fooi bij een Table Service maaltijd en je mag kiezen of dit 18% of 20% zal zijn. Normaal is 18%, tenzij je het bijvoorbeeld uitmuntend vond en dan doe je 20%. Vaak is de fooi het salaris van je ober. Je krijgt na een Table Service maaltijd altijd de bon waarvoor je moet tekenen en ook moet aangeven hoeveel fooi je wilt geven (18% of 20%). De bedragen staan erbij. Ookal koop je dus een Dining Plan, de kosten van fooien hou je toch (tenzij je nooit Table Service doet).
 • Het puntentotaal dat je nog over hebt na een maaltijd staat op je bonnetje. Deze krijg je altijd, bij elke eetgelegenheid.
 • Je mag de punten besteden zoals jij wilt. Als je alles op dag 1 zou opmaken, is dat geen probleem.

Voor details over het Dining Plan kun je terecht op de site van Walt Disney World. Alle plaatjes hieronder komen uit de brochures over de Dining Plans die je ook op de site van Walt Disney World terug kunt vinden.
NB: Het Premium en Platinum Dining Plan zijn ontzettend duur. ‘Normale’ keuzes zijn vooral het Quick Dining Plan, Disney Dining Plan en Deluxe Dining Plan. Het is aan jou om te bepalen hoeveel tijd je wilt/kunt investeren in het eten en hoeveel waarde jij en de rest van je reisgezelschap hecht aan (kwaliteit van) eten.


Wat is “Table Service”?
Table Service wil zeggen dat je service aan tafel krijgt. Er is dus een ober gekoppeld aan jouw tafel. Vaak is dit a-la-carte, maar het kan ook buffetvorm zijn. Je moet dit dus zien als uit eten gaan zoals je dat hier thuis ook zou doen. Je ontvangt een voorgerecht, hoofdgerecht, toetje en non-alcoholisch drankje.
Wanneer je in een restaurant eet met Table Service is het de bedoeling dat je fooi geeft. In Amerika is er namelijk geen BTW, dus je moet het zien alsof de fooi de BTW is. Overigens is dit vaak ook meteen het salaris van de ober. De regel is 18% fooi en als je heel tevreden bent kun je kiezen voor 20%.
Table Service Points mogen ook ingewisseld worden voor Character Dinings. Sommige Character Dinings kosten 2 punten in plaats van 1. Het is aan jou de keus of je dit eraan uit wilt geven en elders dan een keer niet gaat eten bijvoorbeeld. Zoals gezegd mogen je punten vrij besteed worden. Signature Dinings, Dinner Shows en In-Room Dining kosten ook allemaal 2 punten in plaats van 1. Het kan wel zo zijn dat er, omdat het meer punten kost, al fooi bij is inbegrepen. Dat staat er dan bij vermeldt (“gratuties are included”).
De restaurants die Table Service bieden, de Character Dinings, Signature Dinings, Dinner Shows en In-Room Dinings zie je hieronder:

Table Service restaurants

Table Service restaurants 2013

character - signature dining

Character Dining / Signature Restaurants 2013

dinner shows - in room

Dinner Shows / In-Room Dining 2013

Wat is “Quick Service”?
Onder Quick Service wordt de afhaalmaaltijd verstaan. Denk aan het principe van McDonald’s: je gaat naar de kassa, bestelt, krijg je eten mee op een dienblad en eet het ergens in het restaurant op. Je krijgt een hoofdgerecht + dessert + non-alcoholisch drankje. Bij de Quick Service locaties hoef je géén fooi te betalen. De restaurants die hieraan meedoen staan hieronder:

Quick Service meal locations

Quick Service restaurants 2013

Wat zijn “Snackpoints”?
Van Snackpoints kun je allerlei tussendoortjes halen. Denk aan flesjes drinken, ijsjes, popcorn, warme dranken, zakjes chips, etc. Over het algemeen geldt de regel ‘alles wat onder de $4 is’. Meestal zijn artikelen die te betalen zijn met Snackpoints verkrijgbaar bij kraampjes. Je hoeft voor snacks géén fooi te betalen. Je kunt ze herkennen aan dit logo:

Snackpoint logo

Snackpoint logo


Het reserveren van restaurants

Nadat je je vakantie hebt geboekt en je dagplanning hebt gemaakt, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk restaurants te reserveren. Als je een Dining Plan hebt kun je vanaf 180 dagen van tevoren de reserveringen gaan maken (exact vanaf middernacht Amerikaanse tijd 180 dagen van tevoren). Je mag op de 180 dagen grens tot 10 dagen vooruit reserveren. Dus stel dat je op 1 mei 2014 naar Walt Disney World gaat, dan kun je vanaf 1 november 2013 reserveringen maken voor 1 tot en met 10 mei 2014. Stel dat je langer gaat dan 10 dagen, zul je dus een dag langer moeten wachten om weer een dag verder te kunnen reserveren. Ook als je geen Dining Plan hebt kun je vooraf reserveren. Hier geldt ook de 180 dagen grens, maar dan kun je géén gebruik maken van de mogelijkheid om gelijk voor 10 dagen de reserveringen te doen. Het is dan gewoon per dag (dus op 1 november 2013 kun je 1 mei 2014 reserveren, op 2 november 2013 kun je 2 mei 2014 reserveren, enzovoorts). Om te berekenen wanneer jouw 180 dagen grens is kun je gebruik maken van de tool van WDW Info.

Via de site van Walt Disney World (www.waltdisneyworld.com) kun je heel gemakkelijk je reserveringen maken. In de bovenste navigatibalk zie je de optie “Where to eat”, en als je daar je muis overheen beweegt klapt er een menu uit waar ook de optie bij staat “Make dining reservations”. Je vult gewenste datum, tijd, restaurant en aantal personen in en het systeem zoekt het op voor je. Soms is niet je ideale tijd beschikbaar, maar een beetje spelen met de tijd helpt dan vaak. Onderaan het invulformulier staat de optie om met jouw Dining Plan te boeken. Als je daarop klikt moet je inloggen met jouw gegevens zodat het systeem je reserveringen aan je boeking kan koppelen. Het is dus de moeite waard om een account aan te maken op de site (wat overigens ook kan via de homepage van de site bij “My reservations”). Je geboekte vakantie kan aan je account worden gekoppeld door een reserveringsnummer op te geven en wat gegevens die je bij je boeking hebt gekregen. Dit wijst voor zich als je een account aan gaat maken.

Restaurant reserveringen maken

Restaurant reserveringen maken

Vergis je niet in hoe belangrijk het is om de reserveringen te maken. Walt Disney World is ontzettend groot en je reist dan ook niet zomaar van A naar B. Het is belangrijk om vooraf uit te zoeken waar je op welke dag zult zijn, zodat je hier ook je restaurants op af kan stemmen. Om meer te weten te komen over het boeken van een vakantie naar Walt Disney World (inclusief een Dining Plan, eventueel als actie met voordeel!) kijk je hier. Voor meer informatie over het belang van een goede planning kun je hier terecht.

Tips
Hieronder een kort overzicht van de restaurants die ik in het bijzonder aanraad.

 • Cinderella’s Royal Table (in Magic Kingdom) – Table service (fixed menu), 2 Table Service Credits p.p. (fooi hier wel inclusief). Characters aanwezig (prinsessen). Bijzonder: dit restaurant bevindt zich in Cinderella’s Castle in Magic Kingdom en is heel mooi.
 • The Crystal Palace (in Magic Kingdom) – Ontbijtbuffet, 1 Table Service Credit p.p. Characters aanwezig (Winnie de Poeh en vrienden). Bijzonder: het restaurant is heel mooi, het is de enige plek waar je deze characters samen aantreft en het eten is erg lekker.
 • Coral Reef Restaurant (in Epcot) – Table service, 1 Table Service Credit p.p. Bijzonder: dit restaurant is omringd door een echt aquarium.
 • Akershus Royal Banquet Hall (in Epcot) – Ontbijtbuffet, 1 Table Service Credit p.p. Characters aanwezig (prinsessen). Bijzonder: dit restaurant is een van de weinige ontbijtrestaurants in Epcot, is erg mooi en is met prinsessen.
 • Sci-Fi Dine-In Theater (in Disney’s Hollywood Studios) – Table Service, 1 Table Service Credit p.p. Bijzonder: dit restaurant is gethematiseerd als drive-in show, je zit dus in autootjes en er is een groot televisiescherm.
 • Cape May Cafe (in Disney’s Yacht & Beach Club Resort) – Ontbijtuffet, 1 Table Service Credit p.p. Characters aanwezig (Mickey en vrienden in strandkleding). Bijzonder: het resort waarin dit restaurant zich bevindt is vlakbij Disney’s BoardWalk en dus goed te combineren.
 • Captain’s Grille (in Disney’s Yacht & Beach Club Resort) – Table Service, 1 Table Service Credit p.p. Bijzonder: het restaurant is gezellig en het eten is heel goed.
 • Narcoossee’s (in Disney’s Grand Floridian Resort & Spa) – Table Service, 2 Table Service Credits p.p. (Signature Restaurant). Bijzonder: de locatie (het hotel) is erg mooi, het eten geweldig en vanuit het restaurant kun je de Electric Water Pageant en Wishes zien (ca. 9/10 PM).
 • 1900 Park Fare (in Disney’s Grand Floridian Resort & Spa) – Buffet (ontbijt) of Table Service (diner), 1 Table Service Credit p.p. Characters aanwezig (ontbijt: Engelse characters zoals Mary Poppins, Alice, etc. / diner: Assepoester en vrienden). Bijzonder: het restaurant is heel leuk, er komen wat vrij unieke characters voorbij en het eten is goed.
 • California Grill (in Disney’s Contemporary Resort) – Table Service, 2 Table Service Credits p.p. (Signature Restaurant). Bijzonder: het restaurant is in de bovenste verdieping van het hotel dus je hebt een mooi uitzicht (ook op Wishes rond 9/10 PM) en het eten is lekker.

Bronnen: Walt Disney World
Afbeeldingen ©: Walt Disney World

Advertenties

16 thoughts on “Disney Dining Plan

 1. Hallo :)
  Ik had een vraagje,
  is het ook mogelijk om bij een restaurant te reserveren zonder een dining plan?
  Dus dat je gewoon met cash of betaalpas betaald?

  Groetjes, Fleur.

  • Zeker Fleur, dat kan gewoon direct via http://www.waltdisneyworld.com. Je hebt hiervoor meestal een creditcard nodig omdat vaak $10 wordt verrekend als je niet op komt dagen. Ter plekke kun je uiteraard wel cash afrekenen.

   Ik zou er niet op gokken zonder reservering bij een restaurant aan te komen. Heel vaak is het al vol.

   Succes!

   Groet,
   Joyce

 2. hoi een vraag goeie site voor info over disneyworld trouwens mijn vraag is wat zijn de prijzen van de dining plan. ik wil in mei 2 weken naar florida 1 week miami en 1 week orlando nu zit ik te twijfelen een disney world hotel of buiten het disneyworld area. wat zou je aan bevelen groet danielle

  • Hoi Danielle,

   Dankjewel! Als je buiten het resort verblijft ben je heel waarschijnlijk goedkoper uit. Je moet dan je tickets apart kopen (kan gewoon via de site van Walt Disney World) en kunt dan géén Disney Dining Plan boeken, omdat je geen pakketreis hebt.

   Voor de prijzen van het Disney Dining Plan kun je dus het beste op de UK en USA website van Walt Disney World kijken (zie de links in het bericht hierboven). Die gewoon alsof je een reis wilt boeken en doorloop de stappen. Je komt dan op een gegeven moment bij de opties van het Disney Dining Plan en dan zie je ook de prijzen voor diverse varianten.

   Als je het geld kunt missen zou ik zeker op het resort verblijven. Je hebt dan de complete ervaring en allerlei voordelen en extra’s (bijv. vervoer vanaf vliegveld, resort transport, etc.).

   Hou in de gaten of er een actie is (zowel op de UK als USA website), want dan kan het zomaar zijn dat bijvoorbeeld een duurder hotel goedkoper is door een actie gratis Dining Plan dan een goedkoper hotel zonder actie.

   Succes! En als je meer wilt weten hoor ik het graag. Veel plezier!

   Groetjes,
   Joyce

 3. Pingback: Disney Dining In Florida Is Like a Party | Disney Holiday BlogDisney Holiday Blog

 4. Hee!

  Bedankt voor de snelle reactie. Ik ben nu vol op bezig met reserveren, maar ze willen een telefoon nummer hebben en wat ik ook invoer het is niet goed. Jammer! Ik had zo gehoopt om nog bij bepaalde restaurantjes te eten.

  Groetjes,

  Froukje

  • Hoi Froukje,

   Stel dat je 06-nummer 06-12345678 is, heb je het al zo ingevoerd: 0031612345678?
   Hopelijk lukt het nog! Anders kun je nog telefonisch contact opnemen met Disney, en zo je reserveringen doen.

   Groetjes,
   Joyce

 5. Wat leuk om dit allemaal te lezen! Mijn zus en ik vertrekken vandaag precies over een week. We verblijven buiten het Disney Resort en zijn dus niet in de gelegenheid om in de hotels te eten. We vroegen ons af of je nog meer tips hebt over het eten binnen de parken.

  Echt een hele leuke/handige website is dit!

  groetjes,

  Froukje

  • Hallo Froukje,

   Hartelijk dank voor je leuke reactie! En wat fantastisch dat jullie bijna naar WDW gaan!

   In principe mag je ook in de hotels eten als je er niet slaapt, zo lang je maar betaald. ;) De enige tip die ik je verder nog wil geven is dat het belangrijk is van tevoren te reserveren als je Table Service wilt doen, aangezien het vaak op de dag zelf al vol zit. Maar je kunt het altijd proberen en gewoon op de dag zelf kijken of je terecht kunt. Nu is het nog maar heel kort voordat jullie gaan, dus of dat allemaal nog gaat lukken weet ik niet. Je kunt gewoon reserveren via de site van Disney, ook al heb je niet via hen geboekt. Zie op deze pagina het kopje ‘Het reserveren van restaurants’. Mocht je niet voor Table Service gaan, dan kun je gewoon ter plekke kijken wat je doet. ;) Alle restaurants zijn te vinden op de officiële site van WDW.

   Mocht je meer info willen over WDW, dan kun je ook mijn tripreport eens lezen. Deze vind je als je op de homepage bent rechts onder het kopje ‘Categorieën’.

   In elk geval heel veel plezier gewenst!

   Groetjes,
   Joyce

 6. Wat een handige tips allemaal!
  Met een vriendin ben ik aan het kijken of het misschien voor volgend jaar een optie is om te gaan. Dit is tenminste duidelijk en in het Nederlands uitgelegd :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s